Ett soligt samarbete

Det är bråda dagar på Senergia. Det har det egentligen varit ända sedan starten för tre år sedan eftersom efterfrågan på solpaneler bara ökar och ökar runtom i världen. Den svenska marknaden växer med 50-70 % varje år och det ställer krav på leverantörerna.

Tim Ljunggren är CTO och utbildningsansvarig på Senergia, ett Stockholmsbaserad företag med lager i Jönköping och Helsingfors och anställda i bland annat Göteborg, Sundsvall och Mora.

– En av våra medarbetare utgår från Rio De Janeiro, så vi är rejält utspridda, berättar Tim.

Senergia distribuerar solpanelslösningar men Tim vill inte kalla företaget för grossister.

– Nej, jag gillar inte den benämningen. Grossister är bara ute efter att sälja. Vi erbjuder lösningar. Så snarare system än komponenter. Sättet vi jobbar på skiljer sig helt enkelt från andra liknande företag, menar Tim.

Varför har solpaneler blivit så eftertraktat?

– Jag tror det kan bero på tre olika saker. Vissa är tekniskt intresserade. De tycker det är häftigt med solpaneler och tekniken kring dem. Andra tänker mer på miljön, vi märker definitivt av en Greta-effekt. Sedan finns det den ekonomiska aspekten. Solpaneler är en lönsam investering. Det finns även en drivkraft hos många människor att klara sig själva. Man vill producera sin egna el, odla sina egna grönsaker och fånga sin egen fisk. I den livsåskådningen är solpaneler en bra satsning.

För att kunna erbjuda sina kunder de allra bästa lösningarna köper Senergia infästningsmaterial till solpanelsinfästningar av Weland Stål, som erbjuder en rad alternativ beroende på vilket sorts tak solpanelerna ska fästas på.

– Vi har använt oss av Weland Stål som leverantör sedan starten. Det är ett svenskt företag som vi vet att våra kunder har förtroende för. Ibland kan till och med en kund från början säga att de vill använda sig av deras infästningar, för de vet att det är bra grejer. Weland Stål har en anrik historia och kommer från en bransch med lång erfarenhet av taksäkerhetsprodukter. Men de ser även potentialen med solenergin och har därför utökat sin produktion till att även innefatta solpanelskomponenter, vilket vi är glada för. Det visar att Weland Stål är lyhörda för innovationer, de är alltid villiga att testa och på sätt kanske även förbättra saker och ting, säger Tim.

Han fortsätter:

– Dessutom är de ju trevliga. Alltid lika öppna och vänliga. Vi vet att vi alltid är välkomna till Ulricehamn för att besöka lagret om vi vill klämma och känna på en viss produkt. Väl där blir man också vittne till de omfattande testerna som deras produkter får genomgå.

Att Weland Ståls produkter även är anpassade för det nordiska klimatet gör att återförsäljare som Tim sover gott om natten.

– Vi vet att det är bra produkter helt enkelt, så vi ser fram emot ett fortsatt långt samarbete ihop med Weland Stål, säger Tim.