Från konstruktion till leverans

Ali arbetar på avdelningen för trapptillverkning på Weland Stål i Ulricehamn, och en vanlig dag på jobbet börjar tidigt. ”Jag brukar komma in en liten stund innan arbetsdagen egentligen börjar. Jag tar en kaffe, sitter ner, kopplar av en stund och vaknar till”, säger Ali och ler.

Han kom till Sverige som ensamkommande barn i oktober 2015. ”Jag var 16 år, och det var tufft på många sätt i början. Ett nytt land, nya människor och ett språk som jag inte förstod. Jag kunde lite engelska men inget annat språk, förrän nu”, säger Ali som pratar nästintill flytande svenska.

Han kommer ursprungligen från Afghanistan, men numera är det Sverige som är hemma och Ulricehamn som är hemstaden.

Arbetsdagen börjar
När morgonkaffet är uppdrucket är det dags att kolla in trappbeställningarna som ligger och väntar. Ritningarna kommer från konstruktionsavdelningen och är de viktigaste dokumenten som följer med under hela tillverkningen.

”Vi är flera avdelningar som arbetar med produktionen av en trappa och här hos oss svetsas trappans alla delar slutligen samman. Under hela processen görs kvalitetskontroller löpande så att allt ser ok ut, och eftersom min avdelning är det sista steget i processen gör vi alltid en slutlig kvalitetskontroll innan trappan levereras till kunden”, säger Ali som gillar sitt arbete på Weland Stål.

”Det är kul och varierande, och det uppskattar jag. Ambitionsnivån är hög på avdelningen, strular det någon gång på vägen är alla överens; detta ska vi lösa, kunden ska få sin trappa i tid”, säger han.

Praktik blev tillsvidareanställning
Han började som praktikant på Weland Stål när han gick i skolan. ”Jag har alltid känt mig jättevälkommen här, det är fin stämning och jag har fina kollegor. Jag började som timanställd, men min arbetsgivare sa vid det tillfället att det fanns goda chanser till en tillsvidareanställning vid ett senare skede”.

Under tiden som Ali gick i skolan hade han ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige, och när skolan var avslutad fick han en viss tid på sig att hitta en fast anställning för att få möjligheten att stanna kvar i Sverige.

”Det var oerhört stressande och på Weland Stål uppmärksammade man att jag inte mådde bra”, säger han och berättar att hans närmaste chef sökte upp honom.

”Han sa att vi behöver medarbetare som dig, så vill du jobba vidare hos oss vill vi gärna anställa dig. Jag är så tacksam för det och när jag vaknar på morgonen känner jag mig glad över att gå till jobbet. Jag behöver inte längre oroa mig över om jag får vara kvar i Sverige eller inte. För mig är Weland Stål ett företag med ett stort hjärta”.