Utvecklande arbete på Weland Stål

Adam Carlsson, Weland Stål ABAdam arbetar på avdelningen för Konstruktion och utveckling på Weland Stål i Ulricehamn.
”Till sommaren har jag jobbat här i tre år och jag trivs jättebra. Vi är nio personer på avdelningen, men alla är inte konstruktörer som jag är, utan några jobbar med utveckling och ackordsättning”, säger han.

På avdelningen arbetar han bland annat med utveckling av nya produkter eller vidareutveckling av redan befintliga. Det kan inkludera skapandet av tekniska ritningar och prototyper samt kontinuerliga tester för att säkerställa produkternas kvalitet och prestanda. På avdelningen är samarbete A och O och tillsammans löser man tekniska utmaningar och håller sig uppdaterade om den senaste tekniken inom området.

”Vi arbetar alltid nära våra kunder och det blir en hel del Teams-möten när en produkt ska utvecklas så att den motsvarar kundens förväntningar”, säger Adam.

Förutom raka trappor konstrueras även räcken och solpanelsfästen här. När det gäller det sistnämnda har det låglutande infästningssystemet för solpaneler varit i fokus, och den nyutvecklade lösningen har nyligen lanserats på den svenska marknaden.

En dag på jobbet
”Det är svårt att beskriva hur en vanlig arbetsdag kan se ut, för arbetsuppgifterna är rätt skiftande från den ena dagen till den andra. Den kan exempelvis börja med att en säljare kontaktar oss på konstruktion för att lägga grunden för en trapplösning som en kund önskar”, säger Adam.

När en trappa ska konstrueras är det en hel del att tänka på innan det är dags att ta den vidare i produktion.
”Det handlar om att bestämma rätt vinklar, längder och proportioner för trappans olika delar, som steg, steghöjd, stegdjup och lutning så att trappan blir både stabil, säker och bekväm att gå i”, säger han.

Adams avdelning arbetar även mycket nära tillverkningen på Weland Stål.
”Det finns mycket kompetens och erfarenhet hos alla de som arbetar i produktionen. Det är guld värt att ha den kunskapen bara några fåtal meter bort, så att vi under hela processen har någon som kan värdera att den lösning som vi presenterar verkligen fungerar optimalt i tillverkningen”.

Tävlingsinstinkten visar sig
Adam bor i Ulricehamn tillsammans med sin sambo. Fritiden tillbringar han helst tillsammans med sambo och vänner.

”Jag spelar badminton och tycker om att åka alpint. Min sambo åker längdskidor, men det är inte riktig min grej. Jag har en del kvar att lära där och med min tävlingsinstinkt vill jag ju vinna. Helst över min sambo”, säger han och ler.

Frihet under ansvar
När Adam får frågan om vad han uppskattar mest med sitt jobb är han snabb på svaret.

”Jag har ett arbete där jag får ta ett stort eget ansvar, och det gillar jag. Att få vara med från starten när det gäller konstruktionen av en produkt är engagerande och kul och samarbetet med både kunder och andra avdelningar, som är en del av den, uppskattar jag mycket”.

På Weland Stål finns medarbetare i olika åldrar vilket Adam tycker är bra. ”Weland Stål vill och vågar satsa på oss unga och mixen av åldrar gör att vi har en bra bredd av erfarenheter, kompetenser och kunskaper. Det är utvecklande för oss alla att mötas i diskussioner och se på saker med andras ögon, det är nyttigt och bra för både oss och företaget”.